‘Echt eerste elftal’ voor Peeldorpen

Gepubliceerd: maandag 26 maart 2018 Geschreven door De Limburger - Teun Stiphout

Dit seizoen vertoeft SV Helenaveen/Griendtsveen 1 nog in de reserve vijfde klasse van het amateur-voetbal, maar na de zomer doet de fusieclub een nieuwe poging in een ‘echte vijfde klasse’. Is het eerste elftal straks ideaal kanonnenvoer of wordt het echt wat?

Het is even wennen, zo’n zondagochtend om elf uur op Sportpark De Stikker in Helenaveen. Geen overvolle bestuurskamer, geen levendige kantine en welgeteld nul animo langs de Brabantse grasmat op veld één. „Is er nog een maatje L?”, klinkt het vragend richting het clubje spelers dat buiten bij de wasmand met tricots staat. De manschappen van SV Helenaveen/Griendtsveen 1 maken zich gereed voor de wedstrijd tegen Someren 7 in de reserve vijfde klasse. Een ietwat troosteloos aanzicht voor een eerste elftal, maar dat duurt niet lang meer. Vanaf aankomend seizoen voetbalt het vlaggenschip van de vereniging in de A-categorie, wat inhoudt dat SV Helenaveen/Griendtsveen straks weer in de ‘echte’ vijfde klasse balt.

Voorzitter Ard Arts heeft er vertrouwen in. Na een spelersvergadering in februari werd duidelijk dat genoeg mankracht heil zag in een ‘echt eerste elftal’. „Voor volgend jaar hebben we een vaste kern van achttien man”, zegt Arts. ,,Veel jongens komen terug na een jaartje in een ander dorp te hebben gevoetbald.”

Sterk genoeg?
We willen volgend seizoen eindigen in de middenmoot Voorzitter Ard Arts De club werkt haar zondagochtendpotjes af in Helenaveen. Dit is het eerste seizoen dat het eerste elftal in een recreatieve klasse voetbalt. Het besluit om een jaar te vertoeven in de reserveklasse was uiteraard niet uit luxe, want de club kon kwalitatief geen goed elftal op de been brengen. Uniek is een samenwerking tussen niet-provinciegenoten in het amateurvoetbal overigens niet. Volgens de KNVB zijn er behalve Griendtsveen en het Brabantse Helenaveen nog zestien andere clubs waarvan de fusiepartners uit verschillende provincies komen.

De vraag is natuurlijk of het eerste van de SV wel iets te zoeken heeft in de vijfde klasse. Want een team dat het met 8-0 aflegt tegen Someren 7, een 3-4 nederlaag leidt tegen NWC 7 en met 6-3 verliest van Deurne 6 kan niet overlopen van voetbalgogme.

Structureel trainen
De tegenstand is volgend seizoen natuurlijk een stuk groter. „De nieuwe trainer heeft genoeg werk te verzetten”, weet Arts. Toch mikt hij op een aardige klassering. ,,We willen eindigen in de middenmoot. Ik geloof dat als er weer structureel tweemaal per week getraind wordt, er genoeg mogelijk is.” De doelstelling is dus bekend, maar een trainer nog niet. Volgens Arts maakt de club ergens in de komende weken de naam van de nieuwe oefenmeester voor het vaandelteam bekend.

Eens kijken welke onderdelen van de huidige samengesmolten machine de nog onbekende eindverantwoordelijke kan gebruiken. Vanwege de vele afgelastingen is de pot tegen Someren 7 de eerste in meer dan drie maanden tijd. „Ik hoop dat ze doordeweeks allemaal getraind hebben”, zegt Arts gevat. Veel was er in ieder geval niet van te zien. Someren was ook dit keer veel te sterk: 1-7.

Recreatief
Mario van Grunsven kan het moeilijk verkroppen. De aanvoerder en doelman van het elftal vindt om elf uur voetballen maar niks. „Ik ben blij dat we volgend seizoen weer om half drie spelen, want voor recreatief voetbal ben ik te fanatiek. Als we volgend seizoen ook nog in de reserveklasse moesten voetballen, was ik naar een andere vereniging gegaan.”

Gelukkig voor de 29-jarige doelverdediger mag hij zijn kunsten over een paar maanden in de vijfde klasse vertonen.

Van Grunsven is er van overtuigd dat er na de zomer een kwalitatief beter elftal staat. „Die paar nieuwe jongens zijn wel nodig, want anders verliezen we alles volgend jaar.”

We gaan het na dit seizoen meemaken. Qua publieke belangstelling zit het in Helenaveen ’s middags wel goed, weet

Van Grunsven. „Twee seizoenen terug waren er tientallen toeschouwers, maar ik zou me op zondagochtend ook liever nog een keer omdraaien in plaats van een kijkje te nemen bij de wedstrijd tegen Someren 7.”

20180326